Pátranie po českom turistovi v Nízkych Tatrách sťažuje počasie

14.02.2009 Poprad

Poprad 14. februára (TASR) - Záchranári dnes viac ako osem hodín neúspešne pátrali vo veľmi nepriaznivom počasí v Nízkych Tatrách po českom turistovi.
Členovia Horskej záchrannej služby (HZS) začali s pátraním v piatok, potom ako popoludní dostali správu, že na Chatu Magurka dorazil značne omrznutý turista, ktorý zišiel z hrebeňa Nízkych Tatier a za ním má prísť jeho kamarát. Zamestnanci chaty odviezli muža do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.
Dispečer HZS začal okamžite organizovať pátraciu akciu. Podľa výpovede postihnutého, sa vo štvrtok po neúspešnom výstupe na útulňu pod Chabencom, kde sa im nepodarilo doraziť, rozhodli bivakovať v zahrabe na južnej strane hrebeňa. Miesto však nevedel presnejšie popísať. Ako uviedol, s kamarátom sa rozišiel ráno s tým, že ide dopredu a stretnú sa na Magurke pri aute.
Záchranári vyrazili na hrebeň, kde objavili stopy po výstupe dvoch ľudí na snežniciach a jednu zostupovú stopu. Poveternostné podmienky veľmi nepriaznivé, fúkal silný nárazový vietor a teplota dosahovala mínus 14 stupňov Celzia. Po niekoľkohodinovom pátraní v hmle, keď spozorovali omrzliny na tvárach ľudí a vyčerpanosť lavínového psa, sa záchranári rozhodli vrátiť. Súčasne s touto skupinou vyrazila k útulni ďalšia - štvorčlenná z južnej strany, ktorej sa nepodarilo prebojovať sa na miesto pre veľké množstvo snehu.
Dnes ráno po piatej hodine vyrazila do útulne pod Chabencom 14-členná skupina a odtiaľ začala ďalšie pátranie, ktoré trvalo viac ako osem hodín. Keďže mimoriadne nepriaznivé počasie pretrvávalo a hmla hustla, záchranári ukončili pátranie po 15. hodine a ďalší postup určia na večernom brífingu.
V oblasti Vysokých, Západných a Nízkych Tatier platí odo dneška vysoké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.
 

Vyberte región